UPLOAD DOWNTOWN is een compilatieprogramma geplukt uit de wereld van grafisch ontwerp, reclame en illustratie. Waar en Wanneer? Woensdag 1 december, de 20u-voorstelling is VOLZET maar om 22u is er een EXTRA vertoning!!! in Cinema Zuid - Lakenstraat 14 - 2000 Antwerpen, gevolgd door een afterparty in Bar Tabac.

Tickets verkrijgbaar aan de kassa van Cinema Zuid: 5 euro / studenten: 1 euro

contact: info@uploaddowntown.be

 

crises of capitalism - cognitive media

Crises of capitalism - Cognitive media

Socioloog David Harvey vindt dat het hoog tijd is zich vragen te stellen bij het kapitalisme. Hij schetst een nieuwe sociale orde die ons een systeem biedt van verantwoordelijkheid, recht en menselijkheid. De animatie van deze lezing werd verzorgd door Cognitive Media (Folkestone,UK) en gemaakt in opdracht van de RSA (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce).  De stijl is net als de lezing flitsend... maar ook relativerend en grappig! Zet je schrap!

Crises of Capitalism, UK, 11 min, 2009/UK 

Logorama - H5

Logorama - H5

Ludovic Houplain en Antoine Bardou-Jacquet studeren in 1993 af aan l'ESAG (l’Ecole Supèrieure d’Art Graphique Met de Penninghen). Ze starten in 1996 (achter één computer!) het bureau H5. H5 groeit uit tot een achtkoppig bureau en zet zich in de kijker met muziekvideo's en visuals voor o.a. Air, Super Discount, Etienne de Crécy, Alex Gopher, Cosmo Vitelli,... en advertentiefilmpjes voor luxueuze modehuizen als Dior, Cartier, YSL, Hermès en Lancôme. Hun eerste kortfilm, Logorama, won in 2009 maar liefst acht grote prijzen, waaronder the Kodak Prix in Cannes.

Logorama, FR, 16 min

American Artifact - Victor Moscoso & Merle Becker

American Artifact - Victor Moscoso

Het werk van Victor Moscoso (1936) is als een blikseminslag: de psychedelische rock&roll posters die hij ontwierp voor de ‘Hippy’ dance halls en clubs in San Francisco, in de ‘Summer of Love’ (1967), maakten hem wereldberoemd. Als lid van de Zap (Underground!) Comix Artists kreeg Moscoso's werk, eens te meer, internationale aandacht. Victor is nog steeds aan het werk in Marin County, ten noorden van San Francisco. Het fragment komt uit de documentaire ‘American Artifact: The Rise of American Rock Poster Art’ van Merle Becker.

American artefact (extr.) 2009, USA, ± 6 min

UPLOAD DOWNTOWN is an initiative of Michel Van Beirendonck, Reg Herygers & ARPAÏS Du Bois and is supported by Sint Lucas, College of Art, Antwerp and the Karel de Grote Hogeschool.

disclaimer

Deze website is ontwikkeld en wordt beheerd door uploaddowntown. De webredactie heeft zijn uiterste best gedaan om ervoor te zorgen dat de verstrekte informatie en informatie van derden waar naar wordt verwezen volledig en juist is. uploaddowntown kan echter niet verantwoordelijk worden gehouden voor de onvolledige of onjuiste informatie die via deze website wordt verkregen. uploaddowntown aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor directe of indirecte schade ontstaan uit het bezoek en gebruik van deze site en de informatie die op de site wordt gegeven, danwel voor enige schade ontstaan door het openen, opslaan of gebruik van via deze site verkregen bestanden van welke aard dan ook. Het gebruik van informatie welke verkregen is via deze website gebeurt ten alle tijden voor risico van de gebruiker. uploaddowntown heeft zijn uiterste best gedaan om bronnen en rechthebbenden van beeldmateriaal dat wordt gebruikt te achterhalen en te vermelden. Wanneer desondanks beeldmateriaal wordt getoond waarvan u (mede)rechthebbende bent en voor het gebruik waarvan u niet als bron of rechthebbende wordt genoemd, ofwel voor het gebruik waarvan u geen toestemming verleent, kunt u zich in verbinding stellen met uploaddowntown. Deze website heeft een educatief, non-commercieel karakter. Indien u van mening bent, dat van bepaalde werken uw intellectueel eigendomsrecht wordt geschonden, kunt u dit melden via info@uploaddowntown.be

Pringle of Scotland - David Shrigley

Pringle of Scotland - David Shrigley

David Shrigley is vooral gekend om zijn tekeningen, die zowel humoristisch en absurd als maatschappijkritisch zijn. David Shrigley werd geboren in 1968 in Engeland. Hij verhuisde naar Schotland en studeerde er aan de Glasgow School of Art. Na zijn studie wilde hij cartoonist worden, maar anderen zagen in hem vooral een kunstschilder, een cultfiguur eerder dan een klassiek schilder. Die scheiding tussen Cartoon en Schone Kunsten heeft hem altijd dwars gezeten. Voor hem is dat onderscheid fundamenteel vals. In interviews beweert hij steevast dat hij een bewonderaar is van Gary Panter én van René Magritte. Vanaf 17 december loopt zijn langverwachte tentoonstelling in museum M te Leuven!

Pringle of Scotland, UK, 3 min 10 sec

Tango - Zbig Rybczynski

Tango - Zbig Rybczynski

Zbig Rybczynski (spreek uit: Rib-chin-ski) werd in 1949 in Polen geboren en studeerde begin ‘70 aan de Lodz film school. Hij is werkelijk een pionier en heeft tal van nieuwe ideeën en technieken op zijn naam (en gepatenteerd). Hij woont en werkt momenteel in Los Angeles en doceert o.a. aan de Colombia University (NY), in Keulen en Tokyo. Sinds zijn eerste film Kwadrat in 1972 heeft Rybczynski meer dan 60 films op zijn palmares. Sinds 2008 werkt hij aan ‘The Short History of White People’: een twee-uur durende langspeelfilm over het lot van de Joden in de geschiedenis van Europa. Met Tango won ZBig als eerste Pool ooit, een Oscar.

TANGO - 35mm, 8:14, SMFF Se-Ma-For Lodz, PL, 1980

Mercedes Sounds of Summer - Timo Schaedel

Mercedes sounds of summer - Timo Schaedel

Timo Schaedel werkt in Hamburg en is 'Creative Director in Motion Design'. Hij specialiseerde zich in projecten met een typische, narratieve ‘blend’: live action, visuele effecten en design. Timo’s werk won vele awards (Cannes Gold, ADC Gold, Promax Gold and Clio Silver, onedotzero, Showreel 2.0 enz.).

Mercedes Sounds of Summer, D, 1 min.

We would like to THANK!:

Filmtecknarna: www.filmtecknarna.se
RSA: www.thersa.org
American Artifact: www.americanartifactmovie.com
H5: www.h5.fr
David Shrigley: www.davidshrigley.com
Zbig Rybczynski: www.zbigvision.com
Timo Schaedel: www.timoschaedel.com
Banksy
Jola Hesselberth: www.rff.rotterdam.nl
Virgil Widrich: www.widrichfilm.com
& our partners Cinema Zuid, Bar Tabac & Guido Verelst (Deepfocus)

B-Movie - Banksy

B-movie - Banksy

B-Movie is een mini documentaire over de beruchte straatartiest Banksy en hoe hij begon als een graffiti kunstenaar. Banksy heeft tal van performances & acties die de media halen, tot vandaag weten slechts een handvol mensen zijn ware identiteit. De documentaire bevat interviews met 3D van Massive Attack, Damien Hirst & een aantal van zijn vrienden.

B Movie: UK, 14 min

Remind me + Areva - H5

Remind Me - H5

Röyksopps Remind Me won in 2002 de MTV Europe Award for Best Video.

Remind Me, FR, 4 min 15 sec AREVA, FR, 45 sec

Me - Jola Hesselberth

Me - Jola Hesselberth

Nederlandse animatiefilmer en kunstenares Jola Hesselberth (1962) realiseerde diverse animatiefilms en tentoonstellingen voor zowel televisie als voor de bioscoop. Haar grootste werk is de 60 minuten durende animatiefilm ‘Verder Ben Ik Heel Gewoon’ (co-productie van AnimationWorld en VPRO), waaraan ze maar liefst 15 jaar werkte! De uitgangspunten van Hesselberths werk zijn tekeningen die een poëtische reis maken naar de ziel.

Me (VPRO 2000 / Den Draak Animation Studios) NL, 7 min 50 sec.

Tussilago - Jonas Odell

Tussilago - Jonas Odell

Jonas Odell (1962) is een Zweedse muziek-, video- en filmmaker en stichter van het in Stockholm gevestigde FilmTecknarna. Odells typische stijl is een mix van animatie en live action. Hij is geroemd voor tal van kortfilms, music videos (o.a. Franz Ferdinand) en commercials. ‘Tussilago’ exploreert een persoonlijk aspect van een terroristische actie in de jaren ‘70. Odell: ‘I wanted to tell the story from a human point of view, even if it takes place in the periphery of the great terrorist complex of the time. I wanted to tell a story you can relate to as a viewer, a story of people and relations. The story contains both tragedy and comedy as well as a dose of recent history.’

Tussilago SW, 2010, 14’, documentaire, animatie

Tango - Zbig Rybczynski

Nowa Ksiazka - Zbig Rybczynski

NOWA KSIAZKA is Rybczynski's eerste verhalende film en is meteen een voltreffer. Negen films worden één film! Een man verlaat zijn appartement en gaat de stad in voor de aanschaf van een nieuw boek. De negen camera's verliezen hem gedurende tien minuten geen seconde uit het oog. In tegenstelling tot TANGO, waar een complexe gebeurtenis zich afspeelt in één kamer, vertelt Rybczynski in NEW BOOK een verhaal dat zich simultaan over negen locaties spreidt.

NOWA KSIAZKA (New Book) - 35mm, 10:26, SMFF Se-Ma-For Lodz, PL, 1975

Fastfilm - Virgil Wildrich

Fastfilm - Virgil Wildrich

Virgil Wildrich (Salzburg 1967) startte al op 13-jarige leeftijd met super-8 filmpjes. (Peter Handke was zijn buurman en Wim Wenders vriend aan huis!) Met ‘Copy Shop’ (2001) brak Wildrich echt door. Zijn volgende kortfilm ‘Fast Film’ (2003) is een hommage aan de langspeelfilm.De film is opgebouwd uit maar liefst 65.000 still-prints uit 300 verschillende films, die handgevouwen en driedimentioneel zijn verwerkt.

Fast Film, Oostenrijk, 2003, 14 min